Tandremsskift

🧰 Hvornår skal bilen have udskiftet tandrem?

udskiftning af tandrem
Udskiftning af tandrem

Du bør kunne forvente at bilen kan køre mellem 60.000 og 120.000 km. før tandremmen på din bil skal skiftes.

Der er dog forskel på tandremsskift internal fra bilmærke til bilmærke, så derfor kan du kigge i servicebogen, hvor fakbrikanten har beskrevet hvor mange kilometer bilen skal køre, før det er nødvendigt at få udskiftet tandremmen.

Derudover så skal du også være opmærksom på tidsintervallet for udskiftning af tandremmen på bilen. Tandremmen er lavet af gummi, som nedbrydes over tid, hvilket typisk er mellem 4 og 6 år. Du kan finde udløbsdatoen for tandremmen i bilens servicebog.

Hvis der ikke er anført noget i servicebogen omkring hvornår din bils tandrem sidst blev udskiftet, så anbefales det at få en mekaniker til at kontrollere tandremmen. Her skal han skille en del af motoren ad, hvorefter han kan undersøge tandremmens stand.

Hvad sker der hvis tandremmen springer?

Hvis tandremmen springer eller knækker, så vil stemplerne og ventiler i bilens motor komme ud af takt og derfor hamre sammen.

Konsekvensen heraf, vil blive at ventilerne bliver bøjede og dette kan i værste fald skade motoren, stemplerne og ventilerne så voldsomt, at det ikke kan betale sig at få repareret dem.

Det er derfor vigtigt at du er meget opmærksom på om tandremmen knækker eller springer i bilen, og sørge for at få den udskiftet løbende.

Hvad kan slide på tandremmen hurtigere?

Man kan aldrig forudse, hvornår en tandrem springer eller knækker. Du bør derfor altid overholde fabrikkens anbefalinger, som ses i servicebogen. Dog er der nogle ting som kan slide endnu hurtigere på tandremmen, og som øger risikoen for at den springer før tid.

Ting der kan slide tandremmen hurtigere:

 • Ekstreme Temperaturer: En tandrem er lavet af gummi, og materialet udvider sig derfor ved høje temperaturer, mens det trækker sig sammen ved lave temperaturer. Ved ekstrem kulde eller varme, kan der derfor opstå revner eller krakeleringer i overfladen.
 • Olie- Eller vandspild i motoren: Hvis der er lækket olie eller vand mellem tandhjul og rem, så kan tandremmen glide, og øge chancen for slitage, eller endda glide helt af hjulet.
 • Kører for få kilometer: Tandremmen kan blive for stiv, hvis man ikke kører nok i bilen, så derfor er der både et tidsinterval og et kilometer interval for tandremsskift.

🚘 Tandremsskift pris – Hvad Koster Tandremsskift?

Ønsker du at vide hvad Tandremsskift koster? Tandremsskift priser kan svinge en del, men en tandrems pris er omkring 500 kroner, mens tandremsskift pris er omkring 6000 kroner.

Spørgsmålet ”Hvad koster tandremsskift ?” afhænger af hvilken værksted du vælger. Så din pris på udskiftning af tandrem på bilen kan variere afhængig af om du afsøger dine muligheder, eller blot tager det første og bedste værksted.

⌛ Hvor lang tid tager en udskiftning af tandrem?

Det er en relativt stor operation at fortage en udskiftning af tandrem, som kan tage ret lang tid. Der skal oftest kræve mellem 4 og 8 timer på et værksted, afhængig af hvilket bilmærke du ejer.

Hvor længe det tager at fortage en udskiftning af tandremmen på din bil afhænger af hvilket bilmærke du ejer, da der er visse fabrikanter som kan være svære at få adgang til, og som kræver flere komponenter.

Derudover så er det langt de færreste som selv vælger at udskifte deres tandrem, men lader i stedet en professionel fortage tandremsskiftet, da det kræver et ret højt niveau indenfor bilmekanik, for at kunne fortage skiftet af tandremmen.

🙋‍♂️ Kan du selv skifte tandrem på din bil?

Både ja og nej.

Som udgangspunkt, så kan du i teorien godt udføre et tandremsskift på din egen hånd. Det kræver dog en hel del viden omkring hvordan lige præcis din motor er skruet sammen.

Hvis du ikke føler dig helt tryg ved at skifte din tandrem eller har den fornødne viden, så er det næppe en særlig god idé at give sig i kast med denne opgave.

Hvis arbejdet ikke bliver udført korrekt, så vil motorens timing og synkronisering kunne komme ud af talt, hvilket kan resultere i store skader på motoren. Hvis uheldet er ude, så vil du stå med en markant dyrere reparation på et værksted, end hvis du blot fik fortaget udskiftningen af tandremmen på et professionelt værksted.

ℹ️ Guide: Sådan kan du skifte dæk på bil

Du kan under videoen læse fremgangsmåden til at få skiftet hjul på din bil.

Fremgangsmåde

 • Bilen skal stå på et fast og jævnt underlag
 • Find bilens løftepunkter (I tvivl se 1:06 i videoen)
 • Tjek om dækkene opfylder de lovmæssige krav
 • Find værktøjet frem

Værktøj der anvendes

 • Krydsnøgle
 • Donkraft
 • Momentnøgle
 • Topnøglesæt
 • Handsker (Valgfrit)
 1. Det første du gør, er at sætte bilen i frigear med håndbremsen nede.
 2. Sæt donkraften under bilens løftepunkter og begynd at løfte bilen, men kun så dækket lige løftes fra jorden.
 3. Tag kapslen af hjulet, og påsæt krydsnøglen på boltene hvorefter du drejer dem mod uret og tager hjulet af.
 4. Du bør markerer hvor hjulet har siddet på bilen, og kan f.eks. skrive ”HF” for højre forhjul eller ”HB” for højre baghjul, da hjulet skal påføres korrekt og på samme side af bilen, når de skal monteres igen. Gøres dette ikke, bør du få sporet dine hjul på et værksted.
 5. Find du det nye dæk frem og sæt hjulet på. Du kan med fordel smøre dine bolte med lidt fedt, da det gør dem lettere at få af næste gang.
 6. Nu skal du krydsspænde boltene, for at sikre hjulet bliver spændt lige på. Gentag dette på alle 4 hjul.
 7. Efterspæn nu med en momentnøgle, for at sørg for at alle bolte er spændt med det korrekte moment, så de hverken bliver spændt for hårdt fast, eller for løst.
 8. Påsæt fælgen igen.
 9. Tjek herefter dæktrykket på bilen, enten med din egen dæktryksmåler som kan købes i de fleste bilbutikker, eller på den lokale tankstation. Du kan oftest finde det korrekte dæktryk på netop din bil i enten dørkanten, brændstofdækslet eller i handskerummet.
 10. Efter du har kørt de første 100 kilometer, så skal du efterspænde boltene med din momentnøgle, for at sikre at ingen af boltene har løsnet sig.

🚗 FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvor kan jeg få lavet tandremsskift på min bil?

Der findes som regel flere værksteder nær dig eller i dit nærområdet som kan fortage tandremsskift på bil

Hvad koster tandremsskift?

Et tandremsskift koster mellem 4000 og 8000 kr. og kan variere utrolig meget fra værksted til værksted og fra bil til bil.

Hvor lang tid tager et tandremsskift?

Et tandremsskift tager mellem 4 og 8 timer på et værksted, og afhænger meget af hvilket bilmærke du har, da der er stor forskel på de forskellige fabrikanter.

Kan jeg selv skifte tandrem på min bil?

Både ja og nej. Det er en stor operation som kræver en stor viden omkring, hvordan motoren er skruet sammen, og derfor vælger langt de færreste at skifte tandrem selv.

Hvor ofte skal bilen have skiftet tandrem?

Du skal typisk have kørt mellem 60.000 og 120.000 kilometer før tandremmen skal skiftes. Du kan i servicebogen se tandremsskift interval, og se hvor mange kilometer netop din bil kan køre, før det anbefales at den får skiftet tandrem.